top of page

Wat motiveert jou?

Ik ben het type lifelong learner. Ik hou van leren, persoonlijke ontwikkeling en groei.

Laatst sprak ik met een goede vriend over wat mij drijft om steeds zoveel bij te leren. En ik vertelde hem dat het mij zoveel voldoening geeft om geleerde lessen weer door te kunnen geven aan anderen.


Zo leer ik nu over een systeem dat Human Design heet. Ik kwam daar vorig jaar mee in aanraking toen een zanger mij erop wees. In het kort, Human Design is een systeem dat je zelfinzicht kan bieden op basis van je energietype. Gebaseerd op je geboortedatum, -tijd en -plaats krijg je jouw chart te zien waaruit je kan lezen op welke vlakken in het leven jouw eigen energie makkelijk stroomt en op welke gebieden je kan leren van het leven. Dat kun je inzetten om te weten hoe jij jouw energie kunt gebruiken, maar ook om meer te leren over hoe je beslissingen maakt of je bewust te maken van je talenten, kwaliteiten en valkuilen.


Ik volg een opleiding tot Human Design reader, wat betekent dat je leert om deze charts tot in detail te kunnen lezen. Wat ik er mooi aan vind is dat Human Design een experiment wordt genoemd. Dus het is geen systeem dat zegt: dit is zo en dit ben jij. Maar je leert op een open manier vragen te stellen, waardoor je bewuster wordt van hetgeen dat je eigenlijk al wist. Het heeft mij een nieuwe taal gegeven om te verwoorden wat ik graag doe, waar ik op aan ga en wat me energie geeft. En ook wat me geen energie geeft!


Ik hou van de verdieping, de gesprekken die eruit voortkomen, maar juist ook de concrete, heldere uitleg. Dat ik van duidelijke systemen houd is niet nieuw voor mij. Als je me langer kent dan weet je dat ik al meer dan 15 jaar doceer in Complete Vocal Technique, een systeem dat zangtechniek inzichtelijk maakt.


Op het CVI, het CVT instituut in Kopenhagen leerden we: "Keep what works for you and leave the rest".


Een belangrijke les die ik altijd ter harte heb genomen.


Wat het studeren mij oplevert is dat ik me kan verhouden tot dit soort overzichten en systemen. Ik stel me 100% open om alles te leren, maar wat ik toepas of meeneem is m’n eigen persoonlijke keuze. Alle informatie laat ik als het ware toe, maar of het bij me past bevraag ik mezelf gaandeweg.


Naast het feit dat je nooit in één keer alles kunt leren, stimuleert dit advies ook iets anders; namelijk jouw intrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie is datgene dat je uit jezelf doet, omdat je het leuk vindt of omdat je er iets mee wilt bereiken.


Ik las daar laatst een leuke blog over van Dominique Warmerdam, oprichter van Psychologie in het Onderwijs:


Volgens het model van Daniel Pink (en van oorsprong in de Self-Determination Theory van Ryan en Deci) gaat intrinsieke motivatie over 3 onderdelen:

1. Autonomie

2. Meesterschap

3. Zingeving


Autonomie:We zijn allemaal uniek en willen op onze eigen manier invulling kunnen geven aan hetgeen dat we leren.


In mijn CVT trainingen krijg je de kennis op verschillende manieren aangeboden door de online masterclasses, de huiswerkopdrachten en de interactieve opdrachten in de Facebook groep. Hoe veel tijd jij eraan besteedt en hoe je de inhoud tot je neemt is jouw persoonlijke keuze.


Meesterschap: Het ervaren van succes én de bevestiging daarvan. Het is van belang dat we progressie ervaren en dat je dat kunt laten zien aan iemand.


Ik leer om die reden ook goed binnen een groep. Ik studeer zelf en ik integreer de kennis door er met anderen over te praten. En feedback krijgen van een coach of docent zorgt ervoor dat ik weet dat ik op de goede weg ben.

Zingeving: Waarom doe je wat je doet. Het gevoel dat hetgeen dat je leert een bijdrage levert aan jouw persoonlijke missie of het grotere doel. Als docent vraag ik altijd de leerdoelen uit en check na een tijdje of we nog op de goede weg zijn. Tijdens de les, maar ook in een langere training zorg ik voor deze korte meetmomenten.


Ik ben benieuwd of jij dit herkent in jezelf.

Weet jij waar je op ‘aan’ gaat? Wat motiveert jou om iets nieuws te leren?
30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page