top of page

Een authentiek stemgeluid

Had Adèle net zoveel platen verkocht als ze alles keurig binnen de lijntjes zou hebben gezongen? Zou de hese stem van Katja Schuurman na een Lax Vox training nog steeds zo zwoel en aangenaam klinken? En wat zou er gebeuren met de energie van Maarten van Rossum als je hem zou vragen een rechte houding aan te nemen? Het lijkt belangrijker dan ooit: authentiek zijn. Maar wat verstaan we daar eigenlijk onder? Wanneer je dichtbij jezelf staat en trouw bent aan je eigen persoonlijkheid, zul je automatisch geloofwaardiger overkomen. Authentieke mensen volgen hun eigen weg omdat ze daar zelf achter staan en zijn congruent in hun doen en laten. En misschien nog wel het belangrijkste: authenticiteit leidt naar jouw meest succesvolle zelf. Zo krijg ik regelmatig de vraag van zangers: Hoe ontwikkel ik een authentieke sound? Ben ik onderscheidend genoeg? Hoe klink je als jezelf? Skills Hoe te gek het ook is dat we zoveel kunnen leren, ik geloof dat het -van tijd tot tijd- belangrijk is om te reflecteren op je eigen waarheden. Om bewust stil te staan bij je nieuwe inzichten en wat je daaruit meeneemt en wat je weer los mag laten. Geen docent kan jou alles leren. Geen methode is 100% dekkend. Je kan de allerbeste stem hebben, maar dat garandeert nog geen succesvolle carrière. Wanneer je de geleerde lessen kan zien als een inspiratiebron dan hou je een open mind en ontwikkel je jouw eigen unieke stijl. Herken je dat als je stem vooruit gaat door training, je ook een innerlijke reis hebt doormaakt? Dat je van binnen ook gegroeid bent? Op deze manier is het trainen van je stem -of wat je dan ook wilt leren- een snelkookpan voor je persoonlijke ontwikkeling. Iedere keer terug naar jezelf "Authenticiteit is geen doel op zich, maar een weg die je bewandelt." Een uitspraak die voor mij de essentie raakt. Door bij jezelf te blijven en je elke keer weer af te vragen: waarom doe je wat je doet? Het is fantastisch om nieuwe dingen te leren. Vooral als je al lange tijd verlangt naar een bepaalde sound en het je eindelijk lukt, omdat je de juiste technieken krijgt aangereikt. Het is ook geweldig om een inzicht te krijgen en te beseffen dat dit allang in je zat. Dat je het niet meer hoeft te leren, want het is er al die tijd al geweest. En het is net zo goed en waardevol wanneer je merkt: dit is niet voor mij en ik laat dit aan me voorbij gaan. Of zelfs: deze training heeft me heel veel gegeven. En nu is het genoeg. Ik laat het weer los. Trouw zijn aan jezelf vraagt om verbinding met je gevoel. Als het klopt voor jou verbind je je aan jouw waarheid. Als je deze verbinding met jouw innerlijke wereld kan laten zien en daarnaar durft te handelen blijf je dichtbij jezelf.


Zo kun jij een authentiek stemgeluid ontwikkelen Ik ben zelf meerdere keren op zoek gegaan naar mijn eigen stem. Dat had in elke fase een andere betekenis, maar elke fase gaf weer verdieping. En ik vermoed dat er nog wel een paar fases aankomen ook...

Wanneer je weer eens in wilt tunen op jouw eigen stem dan zijn dit wellicht wat tips die je verder kunnen helpen:

  1. Kom altijd uit in een midden waar je het minst moeite voor hoeft te doen. Wanneer je werkt aan zangtechniek wees je dan bewust van datgene dat je corrigeert. Wil je aan de slag met klankkleur? Oefen dan donkerder, lichter, maar ook je neutrale kleur!

  2. Neuriën is de meest neutrale manier van geluid maken. Je kan geen idool of artiest nadoen wanneer je met een gesloten mond zingt en daarmee stuur je niet aan op een sound. Na een tijdje neuriën open je je mond en luister naar welke klank je dan maakt.

  3. Zing eens een liedje dat je niet kent. Luister deze 1 keer en zing het liedje vervolgens zelf mee met de karaokeband. Je zal melodische fouten maken en geen idee hebben van ‘de juiste sound’ omdat je het niet hebt bestudeerd. Welke stemkeuzes maak jij op je gevoel?

  4. Je balans terugvinden is belangrijk. Extremen van de stem zijn leuk en interessant om te leren, maar soms kunnen we dat ook overdrijven. Het enthousiasme neemt het over en voor je het weet begrijp je niet meer waarom je in eerste instantie die techniek ging oefenen. Techniek kan dan gaan voelen als hard werken of als een doel op zichzelf. Laat eens los wat je al die tijd hebt getraind.

  5. Zing zoals je spreekt. Spreek de zinnen van een lied uit zoals je het zou vertellen aan een vriend(in). Denk niet na over hoe je het zegt maar wat je zegt. Start een lied vertellend en gaandeweg ga je meer en meer zingen. Luister of je je spreekstem met je zangstem kunt verbinden.47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page