top of page

Vijf tips voor het aanleren van nieuwe (zang)skills

Zo tijdens de eerste weken van januari, waarin de meeste van ons bezig zijn met dingen anders doen dan normaal, leek het mij een mooi moment om het onderwerp “Habit Building” eens aan te snijden.


Zo ontstond bij mij al voor de Kerst de behoefte om nu eens echt wat beter te begrijpen wat voedsel met ons doet, zowel mentaal als fysiek. En zo begon ik aan een eerste stap en sta ik sindsdien elke ochtend bleekselderij door de juicer te stuwen.


Naast het gevoel van een ‘cleanse’ in de ochtend, start ik mijn dag frisser en met een heldere blik. Ook word ik bewuster van hetgeen dat ik daarna eet. Dus, 1 stap in de goede richting.


Maar bovenal, er ontstaat langzaamaan een gewoonte. En vooral dat laatste (want vraag mij nog niet om het juiste voedingsadvies) is het onderdeel dat mij interesseert.

Hoe ontstaat een gewoonte en wat is er eigenlijk voor nodig om zover te komen dat je het kan integreren in je dagelijkse bezigheden?


Ik gebruik al jaren een video van Ted-ed wanneer ik tijdens een les of cursus het belang van zang trainen wil uitleggen. Want zangtechniek kunnen begrijpen, horen en voelen is een belangrijke start, maar om het te kunnen herhalen en toe te passen in een lied leunt meer op het principe van spiergeheugen.


In deze video leggen ze heel goed uit wat er gebeurt als je op een efficiënte wijze oefent en wat leidt tot een positief spiergeheugen.

En hoe de herhaling van een handeling -met als doel verbetering- ons helpt om met meer gemak, snelheid en zelfvertrouwen te presteren.


Ik heb hieronder 5 tips opgeschreven voor als jij bewust aan een skill of gewoonte wilt werken.


Voor het gemak houd ik het even bij het trainen van je stem, maar het principe werkt voor elke skill training.


1. Start met ‘waarom’

A. Als je weet waarom je iets oefent is de kans veel groter dat je het volhoudt. Ontdek dus eerst wat de reden van je training gaat zijn en naar welk doel de training zal leiden.

B. Vervolgens beschrijf je de stappen die nodig zijn om daar te komen. Een sessie met je docent, coach of collega kan daarbij helpen.

C. Daarna kijk je specifiek naar wat je concreet gaat oefenen om je stem dusdanig te trainen tot het eindresultaat. Concreet voorbeeld techniek training: A. Over 2 maanden wil ik "All by myself" van Celine Dion kunnen zingen voor een soloconcert. B. De stappen die ik te zetten heb zijn o.a. het trainen van mijn mix tot aan Eb2 en de duur van de lange noten.

C. Ik maak een oefenplan om mijn bereik te trainen van C1-F2 in Curbing op alle klinkers, alle mogelijke kleur varianten in verschillende toonladders.

2. Maak het makkelijk

Bepaal van te voren welke oefenfrequentie je gaat aanhouden en plan deze in je agenda. Korte oefensessies zijn efficiënter dan langere oefensessies. Plan om te beginnen 2 x 5 minuten per dag voor 5 dagen per week. Plan de oefensessie in na iets anders, zodat je het makkelijker onthoudt. Dit noemen ze the anchor habit: na mijn eerste koffie doe ik 5 minuten X.

Je zal zien dat je langer dan 5 minuten bezig bent en dat is helemaal ok. Het gaat erom dat het anker laag voelt (en dat is 5 min) en de drempel laag zodat je de start maakt.

Een agenda belletje helpt ook, zolang je maar getriggerd wordt.


3. Maximale concentratie

Vergroot je concentratie door variatie aan te brengen. Vooral met zangoefeningen kan de verveling wel eens toeslaan. In het geval van een lied: verdeel het lied in makkelijk-semi moeilijk-moeilijk. Besteed vervolgens 5 minuten aan het moeilijke stuk, 15 minuten aan het semi-moeilijke stuk en 10 minuten aan het makkelijke stuk.

Het werkt dus het beste om niet alleen maar aan het moeilijke gedeelte te werken, maar regelmatig de focus te veranderen om de concentratie hoog te houden.


4. Exact performance level

Om een positief spiergeheugen te trainen is het van belang dat de uitvoering precies is. Dit wordt ook wel de Lucifer methode genoemd. Voer de oefening 3 tot 5 keer achter elkaar uit op een correcte manier. Voor elke goed resultaat ontvang je een lucifer, hoera! Dit mag natuurlijk ook lets anders zijn om jezelf te belonen. Na 5 keer achter elkaar goed, ga je door naar de volgende noot.


Nog een pleidooi voor de concentratie: wanneer je de oefening niet goed uitvoert door vermoeidheid of gebrek aan focus dan train je dus ook je spiergeheugen, maar dan negatief.


5. Observeer consistentie

Dit kan je bijhouden met een Habit Tracker. Heel eenvoudig zelf te maken of op te zoeken op internet. Wanneer je het kan bijhouden wat je hebt gedaan stimuleert het om door te gaan en om jezelf te blijven motiveren.


Als je nog een stapje verder wilt gaan en jezelf nog meer wilt motiveren om je doelen te behalen kijk dan eens op The Habit Canvas, een gratis tool voor een persoonlijk habit building plan.


Ik hoop dat deze tips je inspiratie geven, inzicht of simpelweg een duwtje in de rug! Morgen maar eens kijken of ik na de bleekselderij die Anymooooooooore eruit kan persen.
96 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page