top of page
_Vocal%2520Performance%2520Institute%2520AF-6136_edited_edited.jpg

Vocal Guidance

waar kennis en intuïtie samen komen


Ben jij…

…die ervaren zangdocent met inmiddels flink wat zangtechnische tools in je rugzak?

…die gedreven zanger(es) die altijd nóg beter en makkelijker wilt leren zingen?

...diegene met een lopende lespraktijk en tevreden leerlingen?


Als jouw antwoord op deze drie vragen JA is, dan kan ik jou verder helpen!

Vocal Guidance for Teachers: Over mij

Herken jij je hierin?

Waarschijnlijk weet en voel jij dat je niet meer die zanger(es) en zangdocent bent die je was toen je afstudeerde. Je hebt veel meer kennis, meer ervaring en hordes leerlingen mogen begeleiden. Maar het gekke is, toch zoemen de uitspraken van je eerste lessen aan het conservatorium nog steeds door je hoofd. 


Je past waarschijnlijk nog steeds die éne manier toe om zangtechniek uit te leggen, precies zoals jouw grote voorbeeld het destijds voordeed. Jaren geleden.


Je ervaart misschien ook al een tijdje dat je vervalt in de standaard technische uitleg, en je valt daarmee in herhaling (en raakt soms zelfs een beetje verveeld...)

Je merkt dat je eigen stem in je dagelijks leven op de tweede plaats komt, terwijl deze eigenlijk al een poosje toe is aan een onderhoudsbeurt.

Ik snap precies waar jij nu zit. Been there. Jouw eigen ontwikkeling mag weer in het licht staan, voor jezelf als zanger(es) én als zangdocent.  

Vocal Guidance for Teachers: Tekst

Je bent hier op de juiste plek…

Jarenlang heb ik les gegeven op basis van mijn technische kennis en praktische skills. Ik wist niet beter dan wat mij was geleerd op mijn opleidingen; een methodiek die mij superveel heeft gebracht. Maar ondertussen ervaarde ik in mijzelf ook dat ik iets anders toepaste. Op mijzelf en op mijn leerlingen. Iets dat nog veel krachtiger was dan alleen kennis en praktische zangoefeningen.

Namelijk: het gebruik van mijn intuïtie en de ander écht lezen. Dit heeft mij een betere zangeres en zangdocent gemaakt en mijn leerlingen betere zangers en docenten.

Ik wil jou hetzelfde leren in dit coachingsprogramma.

IMG_1044.jpg
Vocal Guidance for Teachers: Over
_Vocal Performance Institute AF-6525.jpg

Vocal Guidance

Met Vocal Guidance word je gedurende 4 maanden gecoacht op meer dan alleen zangtechniek. Ik leer jou je stem intuïtief in te zetten én dit toe te passen op je leerlingen. Hierdoor wordt jouw stem krachtiger en dieper én het lesgeven leuker en makkelijker.

AFSTEMMEN OP JEZELF

Zangers zijn gericht op het luisteren naar de stem. Logisch natuurlijk, dat daar in eerste instantie alle aandacht naartoe gaat. Maar op het moment dat je je skills breder leert inzetten en leert luisteren naar jouw intuïtie ga je veel meer horen (en zien!) dan alleen het stemgeluid. Door deze verdieping eerst toe te passen op jezelf, word jij je extra bewust van je eigen manier van zingen. 

Doordat je deze skills gaat belichamen word je in eerste instantie meer bewust als zanger(es). Hoofd, hart en lichaam staan met elkaar in verbinding, waardoor jouw stem klinkt zoals jij het van binnen voelt; je zingt meer aligned.  

TOEPASSEN OP DE ANDER

Als zangdocent of vocal coach zijn we zo gewend geraakt om naar de ander (lees: de leerling) te kijken, dat we die spiegel voor onszelf vaak vergeten. Hoe lang is het geleden dat er écht naar jou geluisterd en gekeken is?

Als we jou hebben gezien, gaan we door naar het toepassen van je intuïtieve vaardigheden op jouw leerling. Ik leer je jouw leerling te scannen op non-verbale communicatie, lichaamstaal en persoonlijke uitstraling. Gedurende het programma zetten we elkaar in als leerling. Een betere leerschool kun je dus niet krijgen binnen een groep, waarin iedereen zowel zanger als zangdocent is.

Vocal Guidance for Teachers: Over mij
Great Communicators _ by Joyce Goverde-173_edited.jpg

Het concrete resultaat:

  • Je zult ervaren dat je al jouw technische kennis nog beter en bewuster gaat toepassen. Op jezelf én op de ander.


  • Je gaat een technische vraag onderscheiden van een artistieke bijdrage, waardoor je je leerling beter kunt horen en van dienst kunt zijn. 


  • Je manier van lesgeven zal gevarieerder zijn, omdat je niet alleen put uit de rugzak van tools die je al jaren kent, maar inspiratie krijgt door de diversiteit aan casus.


  • Je gaat leren meer op maat les te geven, omdat je beter weet waar jouw unieke kracht ligt als docent en wat jouw leerling nodig heeft.


  • Zingen en lesgeven wordt minder ‘bedacht’ en meer ‘op intuïtie en gevoel’, omdat je al jouw vaardigheden met elkaar verbindt en belichaamt.

  • Lesgeven wordt leuker én makkelijker. Want jij bent als zanger(es) aligned en je houdt je leerlingen hier ook scherp op. 

Vocal Guidance for Teachers: Over
Happy Hiking

DIT PROGRAMMA IS VOOR JOU WANNEER:

✔️ Je bent geschoold tot zangdocent en/of vocal coach. 

✔️ Je een bevlogen vocalist bent met veel podiumervaring én met ervaring als vocal coach/zangdocent.

✔️ Je bekend bent met CVT, EVT of vergelijkbare zangmethodes.

✔️ Je communicatief sterk bent, niet bang om voor een groep te staan of binnen een groep te functioneren. 


✔️ Je authenticiteit nastreeft als persoon, maar ook in je manier van lesgeven. 

✔️ Je geen genoeg krijgt van het “stemnerden” en plezier haalt uit het luisteren naar details.

✔️ Je jouw pedagogische- en didactische vaardigheden wilt verbeteren, zodat je nog beter met je leerlingen kunt communiceren.

✔️ Je wilt leren van andere docenten en je waarde hecht aan een community met gelijkgestemden.

En je eraan toe bent om jouw manier van lesgeven verder te ontwikkelen door het aanscherpen van je skills op het gebied van zangtechniek, mentale training en het leren inzetten van je intuïtie. 

Vocal Guidance for Teachers: Over

Mijn visie

Kennis delen

De uitdagingen binnen het zingen en lesgeven zijn voor elke professional anders. Om deze reden streef ik naar een persoonlijke ‘op maat’ aanpak. Ik onderzoek eerst waar jij staat, en reik je vervolgens de juiste tools aan voor een betere sound én coachingsstijl.

Authenticiteit

Naast het delen van mijn expertise over zangtechniek, streef ik ernaar om jouw eigen stijl te vinden en te versterken. Hiervoor kijk ik naar jou als zanger(es), als zangdocent en wie jij bent als persoon. Alle tools die ik je aanreik zijn bedoeld om jou daarin te bekrachtigen.

Een inspirerende community

Je komt in contact met collega's die hetzelfde professionele niveau hebben en verbetering nastreven. Met zorg wordt de groep samengesteld, zodat iedereen voldoende ruimte krijgt en vanuit een veilige en vertrouwelijke bedding het programma volgt.

Vocal Guidance for Teachers: Diensten
Maartje.jpeg

"Na mijn studie aan het conservatorium heb ik, naast het vele optreden, altijd heel veel interesse gehouden in stemtechniek (en de nieuwste ontwikkelingen daarbinnen). Vele cursussen en opleidingen gevolgd, maar na een dikke 15 jaar is er maar 1 iemand waarnaar ik altijd terugkeer. Eva is inspirerend, stelt je op je gemak, is altijd op de hoogte van de nieuwste inzichten en onderzoeken. Én (wat ik heel belangrijk vind), ze blijft zichzelf ook steeds ontwikkelen. 


Het afgelopen jaar heb ik een individueel traject bij Eva gevolgd. Heerlijk, met z’n twee de diepte in! Een thema dat centraal stond, was mijn persoonlijke energie (fijn uitgeplozen binnen het ‘Human Design’ systeem) in relatie tot mijn stem. Mijn persoonlijke energie staat vaak ‘aan’, in het dagelijks leven, maar ook op het podium. Hoge noten probeerde ik altijd te halen door veel kracht en energie te geven. Niet altijd makkelijk met mijn donkere stem en daarnaast had het vaak niet het beoogde resultaat. Eva en ik hadden een fijn gesprek over hoe dit harde werken was ontstaan na mijn conservatorium-tijd en het jarenlange optreden. Eva gaf mij een andere kijk op mijn energie, met daarbij behorende opdrachten. Ik ging ermee aan de slag en er gebeurde iets wonderlijks. 

Waar ik voorheen vaak op safe ging wat betreft het zingen van hoge noten of ze er aan de andere kant met een bult kracht uit probeerde te krijgen, zong ik nu met gemak klanken die ik nooit voor ogen had gehouden. Enkel door het feit dat ik mij bewust was van mijn eigen energie. Technisch viel ineens alles op z’n plek. En neem van mij aan, ik kan de stemfuncties sinds 10 jaar echt dromen! In de optredens die volgden was ik niet meer bang voor die hoge noten, ik gooide ze er zo uit; vol vertrouwen! 

Eva ziet de zanger, maar net zo belangrijk, zo niet belangrijker, de mens achter de zanger. De verbinding tussen deze twee weet zij naadloos te leggen."

Review Maartje Waanders - Zangeres & Zangdocente

Vocal Guidance for Teachers: Recensies
339B2415-ABAA-4E3C-B26B-B9CDD524774C_edi

Over mij

Om mijn stem te verdiepen en mijn leerlingen beter te kunnen helpen ben ik zelf op zoek gegaan naar andere vormen van coaching. Coaching die niet direct iets met de stem te maken heeft, maar waardoor ik mezelf beter heb leren kennen. Hierdoor kon ik de praktische kennis over de stem nog makkelijker op mezelf toepassen én overbrengen. 


PERSOONLIJKE ONTWIKKELING

En wat een verademing! Dit heeft namelijk gezorgd voor de stem die ik nu heb en een stuk meer zelfontplooiing. Ik heb daardoor geleerd om niet alleen technisch naar een stem te luisteren, maar ook te zien en te lezen wat mijn leerlingen nodig hebben. Dit is inmiddels mijn tweede natuur. Je begrijpt, door deze resultaten is mijn interesse in coaching de afgelopen jaren flink gegroeid, en gaan voor mij zangtechniek en persoonlijke ontwikkeling hand in hand. Met name heeft het Human Design systeem mij zulke waardevolle kennis en inzichten gegeven over mezelf, dat ik dit inmiddels ook toepas als instrument voor de zangers waarmee ik werk. 

BLIJVEN GROEIEN

Ik denk, en weet uit eigen ervaring, dat jezelf als mens blijven ontwikkelen binnen je vakgebied jouw expertise nog meer kleur geeft. Je kent jezelf beter, je groeit en je ontdekt waar je wel en vooral geen energie van krijgt en je weet nog beter je werk uit te oefenen hoe jij dat het liefst wilt. 

Vocal Guidance for Teachers: Over

Programma

Vocal Guidance start op vrijdag 3 februari 2023

17 februari

24 maart

28 april

26 mei

Inhaaldag n.t.b.

Live masterclass

Er zijn 4 live masterclasses waarin ik alle deelnemers coach op individuele vragen. Dit doen we aan de hand van meegebrachte songs en de topics die in de online masterclass besproken zijn. Als groep leer je van het kijken naar de coachingsessie en word je actief betrokken bij het proces. Je wordt hier uitgedaagd om als zanger(es) en als docent je bijdrage te leveren. 

10.00 -15.00 uur Polanentheater in Amsterdam

(incl. koffie, thee en lunch)

3 februari
10 maart
7 april
12 mei

Online masterclass

Er zijn 4 online masterclasses, die we houden via Zoom.

Hier krijg je voornamelijk de aanvullende en verdiepende theorie over het toepassen van zangtechniek, communicatieve vaardigheden en mentale training.

Je ontvangt van mij opdrachten om jezelf te trainen als zanger(es) en deze tools ook toe te passen op je leerlingen. 

10.00 -12.00 uur via Zoom

data inplannen

Twee 1:1 sessies (online)

In de 1:1 sessies (2 x 60 min) richt ik mij volledig op jou. Tijdens deze sessies kun je mij jouw vragen stellen en persoonlijke situaties uit de lespraktijk voorleggen. Ook kun je deze tijd gebruiken om jouw stem uitdagingen met mij te trainen.

wekelijkse inspiratie

Reflectie & online community

Je wordt onderdeel van de Facebook groep samen met je collega's. Daarnaast ontvang je inspiratie mails om te kunnen reflecteren op jouw proces. Ook krijg je toegang tot mijn online omgeving. Ik deel hierbinnen video's met mijn pro singer tools: oefeningen om in alignment te komen. 

Vocal Guidance for Teachers: Plan
_Vocal Performance Institute AF-5985_edited_edited.jpg

Alle informatie op een rij

Om je in te schrijven voor Vocal Guidance klik je op het aanmeldformulier hieronder. 


In dit formulier vul je in wat je achtergrond is als zanger(es) en zangdocent.

En welke opleidingen en cursussen je al hebt gevolgd.

Kandidaten worden zorgvuldig gekozen op basis van ervaring.

Aantal deelnemers: 3 - 5 personen. 

Ik werk graag met kleine groepen voor meer

en persoonlijkere aandacht voor jou.

Investering

2750 euro ex. BTW 

Betaling in termijnen is mogelijk.

Subsidie

Voor dit programma kun je subsidie aanvragen bij PPO werktuig. Wanneer deze subsidie wordt verstrekt ontvang je ⅓ van het bedrag terug. Neem even contact met mij op, wanneer je deze aanvraag wilt gaan doen.

Vocal Guidance for Teachers: Over
bottom of page