top of page

5 learnings over online lesgeven

Bijgewerkt op: 4 feb. 2021

Ik hou van live trainingen, doordat je zoveel van elkaar kunt leren ‘on the spot’, maar vooral het geven én ontvangen van energie, is belangrijker voor me geworden dan ik me voor de Corona crisis kon voorstellen. Online trainen en lesgeven leek mij in eerste instantie een step back en ik was er in het begin geen fan van. Wat een aanpassingen! Ik kreeg het gevoel alles te moeten herzien wat ik normaal gesproken op gevoel deed.

Na een aantal online trainingen te hebben gegeven en zelf een intensieve 2-weekse docententraining te hebben gevolgd ben ik er anders naar gaan kijken.

Ik deel graag mijn 5 learnings van de afgelopen periode met jou:



Een goede voorbereiding is cruciaal

Zorg dat alles goed werkt en oefen hiermee voordat je de training start.

  • Zorg voor een goede internetverbinding

  • Schaf een (USB) microfoon aan. Dit geeft een professioneel en warm geluid. “Turn on/off original sound” is een functie binnen Zoom. Als zangers daadwerkelijk gaan zingen zet deze dan aan. Lange uithalen komen anders qua geluid niet door.

  • Zorg voor een goede camera. De meeste laptop camera’s werken prima en binnen Zoom kan je de kwaliteit van het beeld ook nog aanpassen.

  • Check de ruimte waarin je zit op goed frontaal licht voor een heldere reflectie. En creëer een achtergrond die zowel professionaliteit uitstraalt als jouw eigenheid weergeeft.

Lesinhoud delen vóór, tijdens en ná de les

Het is heel handig om van te voren content te delen, zodat de zangers zich al kunnen voorbereiden op het onderwerp in hun eigen tijd. Je hoeft daardoor niet meer alle kennis te delen in de training, maar je kan direct overgaan op het toepassen van de kennis. Er zijn verschillende vormen mogelijk. Denk aan een e-book, korte video’s of een langere -vooraf opgenomen- webinar. (Let hierbij wel op dat je geen copyright rechten overschrijdt).

Geef deelnemers na de training een concrete opdracht mee waar ze ook feedback op kunnen krijgen.

Gevarieerde werkvormen om de spanning erin te houden

Als je Zoom al een beetje ontdekt hebt dan weet je dat er zoiets bestaat als een Breakout Room, een chatbox en een poll. Hier handig in worden vraagt een beetje oefening, maar je hebt het zo door. Nog belangrijker is het effect van deze werkvormen. Het zorgt ervoor dat je de deelnemers ‘on the spot’ zet. De mogelijkheid om individueel iets toe te voegen aan de les creëert een gezonde spanning en dwingt de deelnemers om zelf na te denken.

Selfcare is key

Het belangrijkste voor mij is: houd de lesblokken kort. Geef je een meerdaagse training? Dan niet langer dan 2 uur achter elkaar per dag. Waar we tijdens een live training met gemak 6 à 7 uur achter elkaar coachen en les krijgen werkt het online echt anders. De voelbare energie die live interactie geeft is niet geheel te vervangen. Aan jou de taak om voor jezelf en de groep te zorgen en voldoende pauzes, energizers en incheck momenten in te lassen.

Feedback

Wil je iets goed kunnen leren dan is feedback essentieel. De live zangles zit vol met feedback momenten. Bevestigen, bijsturen, uitleggen. Het gesprek tussen jou en de zanger(es) verloopt organischer dan via Zoom. Het is via het scherm niet mogelijk om tegelijkertijd te praten en dat maakt dat de communicatie wat stroef kan verlopen en daarmee de flow van de les. Laat zangers van tevoren het nummer opnemen, zodat je beter voorbereid bent op wat ze gaan zingen tijdens de les. Een video achteraf is handig voor feedback op het geoefende materiaal.

Mijn conclusie is: het is een totaal nieuwe vorm van lesgeven. En handig om erbij te hebben in tijden zoals deze. Ik hoop dat deze tips je op weg helpen voor je online lessen en trainingen!

131 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page