top of page

Hier kom ik vandaan


De tijd van het jaar én de tijd waarin we nu leven geeft tijd om te reflecteren. Ik zie op social media video’s van optredens van 10, 20 jaar geleden en het roept bij mij meteen leuke herinneringen op. Vooral gedachtes als: oh ja, zó ging dat! En direct waan ik me even in die periode en denk ik aan waar ik stond en wat ik toen voelde.


15 jaar geleden rond deze tijd was ik net afgestudeerd aan het conservatorium voor klassieke zang en volgde ik de Vocal Academy aan het Complete Vocal Institute. Het instituut was opgericht in de zomer van 2005 en wij waren de allereerste academie. Zangers en zangeressen uit voornamelijk Scandinavië, Denemarken en Nederland die de sprong waagden om voor 4 maanden in Kopenhagen te gaan wonen en te studeren aan een compleet nieuwe opleiding. 

Veel stond nog in de kinderschoenen, maar dat maakte me niet uit. Ik houd wel van een beetje pionieren. Ik was vooral helemaal op m’n plek door de positieve manier van lesgeven, het denken in mogelijkheden en oplossingen. En ik ging helemaal AAN op de methode Complete Vocal Technique (CVT).


Waarom dit voor mij een schot in de roos was? Ik heb niet volledig mijn hart gevolgd toen ik werd aangenomen voor het conservatorium. Ik deed zowel auditie voor de lichte als de klassieke afdeling en werd aangenomen voor klassiek. Ik heb de opleiding afgerond, maar ik was ook altijd op de popafdeling te vinden. Niet zonder problemen uiteraard, want ik had geen idee hoe ik mijn stem kon navigeren tussen meerdere stijlen. 


Voor mij gaf Complete Vocal Technique antwoorden op vragen waar ik jarenlang mee gelopen heb. Waarom kan ik niet belten? Waarom klink ik altijd als een sopraan, ook als ik pop zing? Ik heb geen goede laagte, hoe leer ik dat? Ik benijdde mijn medestudenten die dat met gemak konden, dus mijn wens om dat te leren was groot!


Ik ontmoette Cathrine Sadolin, de grondlegger van CVT. Ik kan het gevoel nog oproepen van die periode waarin ik in korte tijd zoveel nieuwe klanken en technieken kon maken met mijn stem. Het inzicht en de mogelijkheden gaven me zelfvertrouwen, waardoor ik ook snel stappen kon zetten. Ik startte mijn CVT opleiding aan de 4 month Vocal Academy (beste tijd van m’n leven :)) en besloot na een maand ook voor de 3-jarige docentenopleiding te gaan en studeerde uiteindelijk af als Authorised CVT Teacher. 


De afgelopen 15 jaar heb ik deze technieken aan anderen geleerd en iedere les geeft me weer opnieuw inzichten. Het heeft me ontzettend veel gebracht waaronder inzicht en vrijheid binnen mijn eigen stem, het ontdekken van mijn eigen sound en een ontelbare hoeveelheid aan handvatten.


CVT heeft mij opgeleverd dat ik mijn eigen sound beter ken én elke zanger verder kan helpen met zijn stem.


Zelfs, met terugwerkende kracht, kwam mijn klassieke scholing meer van pas dan ik had verwacht. Juist doordat ik alle technieken kon onderzoeken, viel alles meer op z’n plek en begreep ik het beter. Mijn klassieke geluid verbeterde daarmee ook en haal ik nu nog meer plezier uit een klassiek optreden. Ze zeggen vaak: een klassieke opleiding is goed voor je basis. Hoe deze uitspraak meestal wordt bedoeld ben ik het niet mee eens, maar ik ben nu heel blij als ik terugkijk op het pad dat ik bewandeld heb. 


“Vergeet niet waar je vandaan komt” las ik onder een van de social media posts. 


En dat is belangrijk. Door terug te kijken, denk ik aan mijn eigen zoektocht, wat ik nog niet wist en vanuit een innerlijke vuurtje aanging op iets nieuws. Maar ook denk ik aan de mensen die me daarbij hielpen en alle leraren die op mijn weg zijn gekomen om me steeds iets bij te leren. Want daar kom je vandaan.


124 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


Post: Blog2_Post
bottom of page