top of page

Als vocal coach heb ik mijn medewerking verleend aan o.a. onderstaande producties:

Tina Turner
Lazarus
The Bodyguard
Hair
On your feet!
Mamma mia!
Flashdance
Kinky Boots
All Stars.jpg
1629710832923.jpeg
the_sound_of_music.jpg
B0E532AE-1600-4D5D-8EBDC4770826C8C1.jpeg
Lege pagina: Portfolio
Maartje.jpeg

"Na mijn studie aan het conservatorium heb ik, naast het vele optreden, altijd heel veel interesse gehouden in stemtechniek (en de nieuwste ontwikkelingen daarbinnen). Vele cursussen en opleidingen gevolgd, maar na een dikke 15 jaar is er maar 1 iemand waarnaar ik altijd terugkeer. Eva is inspirerend, stelt je op je gemak, is altijd op de hoogte van de nieuwste inzichten en onderzoeken. Én (wat ik heel belangrijk vind), ze blijft zichzelf ook steeds ontwikkelen. 


Het afgelopen jaar heb ik een individueel traject bij Eva gevolgd. Heerlijk, met z’n twee de diepte in! Een thema dat centraal stond, was mijn persoonlijke energie (fijn uitgeplozen binnen het ‘Human Design’ systeem) in relatie tot mijn stem. Mijn persoonlijke energie staat vaak ‘aan’, in het dagelijks leven, maar ook op het podium. Hoge noten probeerde ik altijd te halen door veel kracht en energie te geven. Niet altijd makkelijk met mijn donkere stem en daarnaast had het vaak niet het beoogde resultaat. Eva en ik hadden een fijn gesprek over hoe dit harde werken was ontstaan na mijn conservatorium-tijd en het jarenlange optreden. Eva gaf mij een andere kijk op mijn energie, met daarbij behorende opdrachten. Ik ging ermee aan de slag en er gebeurde iets wonderlijks. 

Waar ik voorheen vaak op safe ging wat betreft het zingen van hoge noten of ze er aan de andere kant met een bult kracht uit probeerde te krijgen, zong ik nu met gemak klanken die ik nooit voor ogen had gehouden. Enkel door het feit dat ik mij bewust was van mijn eigen energie. Technisch viel ineens alles op z’n plek. En neem van mij aan, ik kan de stemfuncties sinds 10 jaar echt dromen! In de optredens die volgden was ik niet meer bang voor die hoge noten, ik gooide ze er zo uit; vol vertrouwen! 

Eva ziet de zanger, maar net zo belangrijk, zo niet belangrijker, de mens achter de zanger. De verbinding tussen deze twee weet zij naadloos te leggen."

Review Maartje Waanders - Zangeres & Zangdocente

Lege pagina: Recensies
IMG_7573_edited.jpg

"In mijn lespraktijk kreeg ik soms te maken met problemen waar ik eigenlijk geen raad mee wist. Ik vroeg me af of CVT wél de oplossingen kon bieden. En dat was zo. De praktische aanpak werkt voor mij ook erg goed.


Mijn zanggewoontes zijn natuurlijk al behoorlijk ingesleten. Maar de kennis die ik opdeed bij Eva maakte dat het allemaal duidelijker werd. Aan welk 'touwtje ik moest trekken'."

Hanneke Bergsma

Zangeres & zangdocent

"Ik wilde graag leren hoe CVT dingen benaderde. Omdat ik zo getraind ben in termen als ‘kopstem’, ‘borststem’, ‘belten’, ‘mixen’. Ik vond het in het begin ook lastig om CVT termen te koppelen aan mijn ‘oude’ termen.


Wat is dan mixen in CVT bijvoorbeeld? Of is belten nu Edge of Overdrive? Maar CVT is  daar juist heel duidelijk in, vind ik, omdat je dus veel meer klanken kan beschrijven."

April van Amelsvoort

zangeres & zangdocent

"Ik wilde het systeem beter begrijpen en gebruiken als tool voor mijn leerlingen. Maar ook ik zong vroeger alleen maar in Neutral en wilde vooral mijn Curbing-stem beter ontwikkelen. 

Ook had ik moeite om vibrato op m'n hoge tonen te krijgen in Curbing en Edge en dat heb ik door jouw cursus nu beter onder controle."

Shirley Spoor 

zangeres & vocal coach

Lege pagina: Recensies
unnamed-2.jpg

Eva haar Advanced Singer Program was precies wat ik nodig had op precies het juiste moment.

Ik voelde mij gevoed door de masterclasses en theorie, heb aan tientallen nummers gewerkt via de Whatsapp lijn, en ik voelde mij gezien, begrepen en serieus genomen als persoon en artiest.

Ook opmerkelijk is Eva haar structuur en persoonlijke benadering!


Ik zou deze cursus zeker raden aan zangers die zich al comfortabel voelen in hun eigen talent en ambacht, maar net een stapje dieper willen gaan. Mij heeft het zeer geholpen in het hoogste gedeelte van mijn stembereik te rekken en onderzoeken, de verschillende stemmodes beter te onderscheiden, de kenmerken van mijn eigen sound te bepalen, en mijn kracht als stem-kameleon te omarmen.

Ik ben Eva heel dankbaar!

Paul Morris - Zanger

Lege pagina: Recensies
Maartje.jpeg

Na mijn studie aan het conservatorium heb ik, naast het vele optreden, altijd heel veel interesse gehouden in stemtechniek (en de nieuwste ontwikkelingen daarbinnen). Vele cursussen en opleidingen gevolgd, maar na een dikke 15 jaar is er maar 1 iemand waarnaar ik altijd terugkeer. Eva is inspirerend, stelt je op je gemak, is altijd op de hoogte van de nieuwste inzichten/onderzoeken én (wat ik heel belangrijk vind), ze blijft zichzelf ook steeds ontwikkelen. 


Het afgelopen jaar heb ik een individueel traject bij Eva gevolgd. Heerlijk, met z’n twee de diepte in! Een thema dat centraal stond, was mijn persoonlijke energie (fijn uitgeplozen binnen het ‘Human Design’ systeem) in relatie met mijn stem. Mijn persoonlijke energie staat vaak ‘aan’, in het dagelijks leven, maar ook op het podium. Hoge noten probeerde ik altijd te halen door veel kracht en energie te geven. Niet altijd makkelijk met mijn donkere stem en daarnaast had het vaak niet het beoogde resultaat. Eva en ik hadden een fijn gesprek over hoe ‘dit harde werken’ was ontstaan na mijn conservatorium-tijd en het jarenlange optreden. Eva gaf mij een andere kijk op mijn energie, met daarbij behorende opdrachten. Ik ging ermee aan de slag en er gebeurde iets wonderlijks. 


Waar ik voorheen vaak ‘op safe’ ging wat betreft het zingen van hoge noten of ze er aan de andere kant met een bult kracht uit probeerde te krijgen, zong ik nu met gemak klanken die ik nooit voor ogen had gehouden. Enkel door het feit dat ik mij bewust was van mijn eigen energie. Technisch viel ineens alles op z’n plek. En neem van mij aan, ik kan de stemfuncties sinds 10 jaar echt dromen! In de optredens die volgden was ik niet meer ‘bang’ voor die hoge noten, ik ‘gooide’ ze er zo uit, vol vertrouwen! 


Eva ziet de zanger, maar net zo belangrijk, zo niet belangrijker, de mens achter de zanger. De verbinding tussen deze twee weet zij naadloos te leggen.

Maartje Waanders - Zangers & Zangdocente

Lege pagina: Recensies
_Vocal Performance Institute AF-5785.jpg

In het kort mijn verhaal

Ik heb niet compleet mijn hart gevolgd toen ik werd aangenomen voor het conservatorium. Ik deed auditie voor zowel de lichte als de klassieke afdeling en werd aangenomen voor klassiek. Evengoed dolblij dat ik kon beginnen aan een zangopleiding, maar mijn wens was om een folk/country zangeres te worden. Ik heb veel van mijn klassieke scholing geleerd, maar ik was ook altijd op de popafdeling te vinden. Niet zonder problemen uiteraard, want ik had geen idee hoe ik mijn stem kon navigeren tussen alle stijlen.

Tot ik Cathrine Sadolin ontmoette en zij mijn vragen kon beantwoorden. Zij is de grondlegger van de methode CVT en ik had meteen het juiste gevoel bij haar. Ik verhuisde naar Kopenhagen en daar vervolgde ik mijn studie aan Complete Vocal Institute. De tijd die ik daar heb doorgebracht heeft mij de mogelijkheid gegeven om te leren, te trainen en te reflecteren op mijn eigen stem en die van anderen. De afgelopen 15 jaar heb ik veel CVT lessen, workshops en masterclasses gegeven in binnen- en buitenland. Ook ben ik meer dan 10 jaar agent voor CVT Nederland geweest en gaf ik les aan het Complete Vocal Institute in Kopenhagen. 

Door mijn ervaring in meerdere stijlen zang als zangeres, maar ook als docent, heb ik mij gespecialiseerd in cross-genre vocal coaching. Ik begeleid zangers in de grote musicals van Nederland, zoals Hij gelooft in mij, Mamma Mia, Lazarus, On your feet!, The Lion King, Hair!, Kinky Boots, Tina! the Tina Turner musical en The Bodyguard. Daarnaast coach ik met regelmaat popartiesten die zich voorbereiden op (theater)tours en studio opnames. 

Mijn opleidingen en leservaringen hebben mij ontzettend veel gebracht; waaronder inzicht en vrijheid binnen mijn eigen stem, het ontdekken van mijn eigen sound en een ontelbare hoeveelheid aan handvatten om andere zangers verder te helpen. 

Daarnaast ervaar ik nu, met terugwerkende kracht, dat ik altijd mijn eigen weg ben gegaan. Ik heb verschillende routes bewandeld en heb veel lessen geleerd, omdat ik wist dat het me altijd verder zou brengen. 

Ik heb naast passie voor de stem ook een sterk geloof in persoonlijke ontwikkeling als ondersteuning van een professionele mindset. Dit naar mijn idee nodig is om binnen dit vak met plezier te kunnen blijven werken en om te groeien als zanger(es) of performer. 

Ik focus mij binnen mijn begeleiding op het omhoog halen van de potentie van de zanger(es), zowel zangtechnisch als sound-technisch. Daarnaast gids ik de zanger(es) aan de hand van de persoonlijk gestelde doelen en het versterken van zijn/haar authenticiteit. 

Lege pagina: Over
bottom of page