top of page

Complete Vocal Technique

Wat is CVT?

CVT staat voor Complete Vocal Technique en is een zangtechnische methode ontwikkeld door stemonderzoeker Cathrine Sadolin. Zij richtte in 2005 haar eigen Complete Vocal Institute op in Kopenhagen Denemarken wat inmiddels is uitgegroeid tot een van de grootste zanginstituten in Europa. 


CVT heeft als uitgangspunt om zangtechniek concreet en efficiënt te maken voor iedereen die zingt. Het is ‘compleet’ omdat het alle zangstijlen dekt en het continu onderzoek naar nieuwe technieken maakt dat deze methode up to date is en meebeweegt met de meest recente inzichten. Nadat het boek in 10 verschillende talen is uitgegeven, is er sinds een paar jaar de CVT app. Via de app kun je lezen over alle technieken ondersteund door duidelijke visuals, geluidsfragmenten en trainingstips.

Inmiddels is CVT in Nederland onder zangers een bekende en gewaardeerde methodiek en is CVT niet meer weg te denken uit het huidige stemonderwijs.

IMG_1994.JPG
42592243_10156248760833558_8842768587887

Authorised CVT Teacher

Ik ben een CVT fan van het eerste uur. Ik studeerde bijna af aan het conservatorium voor klassieke zang toen ik een workshop van Cathrine Sadolin mocht meemaken. Deze vrouw blies me omver met wat ze kon bewerkstelligen bij zangers en het duurde ook niet lang dat ik me inschreef bij haar instituut. Wat op dat moment nog niet bestond, maar ik was vastbesloten bij haar verder te studeren. En zo zat ik een jaar later op de Vocal Academy van het Complete Vocal Institute. Vier maanden lang woonde ik in Kopenhagen en ik ging elke dag naar school om nieuwe technieken te leren. En ik heb ontzettend veel geleerd. Mijn stem was technisch nog niet ver ontwikkeld toen ik daar begon, dus ik had veel kadootjes uit te pakken. Ik besloot vrij snel om ook voor de 3-jarige CVT opleiding te gaan en studeerde uiteindelijk af als Authorised CVT Teacher. Als een van de eerste Nederlandse CVT docenten ben ik mijn praktijk gaan bouwen en ik heb op fantastische plekken masterclasses en workshops gegeven. Ik werd agent voor CVT Nederland en organiseer tot de dag van vandaag de CVT 1 year course voor het instituut. Als absolute kroon op mijn CVT carrière mocht ik voor een half jaar lesgeven aan het Complete Vocal Institute in Kopenhagen. De CVT methode én de openminded community heeft me ontzettend veel gegeven. Ik heb er vriendschappen voor het leven aan over gehouden en elke twee jaar ga ik terug voor een update course.

CVT: Diensten
bottom of page